Kvinnostöd i gemenskap för hälsa och välmående
Ett projekt för att möta behovet av stöd och gemenskap bland kvinnor, särskilt mödrar, som ofta ger av sig själva utan att ge sig själva tid att ta emot.
Om projektet
Vi ville genomföra detta projekt för att möta behovet av stöd och gemenskap bland kvinnor, särskilt mödrar, som ofta ger av sig själva utan att ge sig själva tid att ta emot. Många kvinnor upplever utbrändhet och stress, och detta event syftar till att erbjuda dem en plats att reflektera kring återhämtning, stärka sin hälsa och skapa meningsfulla kontakter med andra kvinnor i området.
Historiskt sett har kvinnor samlats i gemenskap för att dela kunskap, stöd och visdom, särskilt på landsbygden. Ett exempel på detta är den svenska fäbodkulturen, där kvinnor under somrarna samlades för att ta hand om boskap tillsammans. Dessa tillfällen innebar inte bara arbete, utan även en känsla av frihet och empowerment, där kvinnor stärkte varandra genom att dela erfarenheter och stötta varandra i sin vardag. Den här typen av samlingar har till stor del gått förlorad i vårt moderna samhälle. Genom detta evenemang ville vi inspirera och erbjuda kvinnor en möjlighet att lära och växa tillsammans.
I större städer finns det ofta fler evenemang och mötesplatser där mödrar och kvinnor kan samlas, men på landsbygden är dessa möjligheter färre. Samtidigt är gemenskapsandan ofta starkare på landsbygden, och det är just denna känsla av samhörighet och stöd vi vill lyfta fram och stärka genom vårt evenemang.
Allmännyttan med projektet är att förbättra kvinnors hälsa och välmående på ett hållbart sätt, skapa en starkare gemenskap lokalt, och inspirera till framtida evenemang och initiativ som främjar kvinnors hälsa i Örsundsbro och kringliggande områden, samtidigt som vi lyfter fram vikten av att leva i harmoni med naturens cykler och deras egen biologi.
Projektet genomfödes genom en strukturerad dag där deltagarna fick delta i flera olika aktiviteter. Under ledning av Ingrid (somatisk coach och wellnesscoach), tillsammans med Sara (yogainstruktör och formgivare/inredningsarkitekt med fokus på kvinnors hälsa), fylldes dagen med yoga, föreläsningar och workshops där vi diskuterade exempelvis vikten av näring för vår hälsa och gjorde övningar kring stress hantering. Dagen inleddes med en välkomstcirkel, följt av aktiviteter som stärker den fysiska och mentala hälsan. Vi lagade och förberedde den näringsrika lunchen och snacks tillsammans, som sedan serverades och presenterades utifrån hur kosten kan stödja kvinnors hälsa i vardagen. Historiskt sett har kvinnor samlats för att stötta varandra, och vi ville återuppliva denna tradition genom att skapa en plats där deltagarna kan ta emot stöd och kunskap i en naturnära miljö. Dagen avslutades med en reflektion och en möjlighet för deltagarna att dela med sig av sina upplevelser och ta med sig nya insikter hem.



Om projektet
Projektperiod
2024-10-21 – 2024-12-31
Projektägare
STORKA AB
Projektledare
Ingrid Lillo de Botmiliau
070-489 27 90
ingrid@storka.co
Webb och sociala medier
Facebook
Webbplats
Youtube
Om projektet
Ett projekt för att möta behovet av stöd och gemenskap bland kvinnor, särskilt mödrar, som ofta ger av sig själva utan att ge sig själva tid att ta emot. Ett projekt för gemenskap och delad kunskap.
Om finansiering
Beviljat leaderstöd
28 987 kronor
Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och kommunerna i Leader Mälardalens område.
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden

