Soldattorpsinventering i Kungsör

Projektet ska skapa ett ”Digitalt Museum” med de 90 soldattorpen. Tusentals soldater med familjer befolkade soldattorpen och rusthållen i bondesamhället.

Om projektet

Projektet ämnar synliggöra den försvinnande kunskapen om Kungsörsbygdens utveckling från 1700-talets början, genom införandet av det Yngre indelningsverket, via skiftesreformer till övergången till allmän värnplikt mm, på ett lätttigängligt sätt.  Projektet kommer att resultera i ett ”Digitalt Museum” med de 90 soldattorpen, de 1000-tals soldater med familjer som befolkade dem.

Arbetet pågår med att hitta torpen, inventer torpens status och forska fram informationen startats genom ett offentligt möte i Hembygdsföreningens regi 2020, och drivs nu i samverkan mellan kommunen, vuxenskolan, hembygdsföreningen och släktforskarföreningen i öppen cirkelform med ca 10 aktiva forskare. Historieintresserade hittar våran sammanställd informationen lätt genom sökningar via de vanliga sociala medierna men för att nå andra, både gammal och ung, lokalt uppväxta liksom nyinflyttade att spontant bli intresserad av hembygsdhistorien vill vi sätta upp ”Soldattorpsskyltar” med QR-länkar till vårt ”digitala museum” vid platserna för torpen, efter kommunen marknadsförda gång- och cykelleder samt på platser och aktiviteter där folk möts i kommunen.

Om projektet

Projektperiod
2024-10-12 – 2025-12-31

Projektägare
Västra Mälardalens Släktforskarförening

Projektledare
Lars Erik Käll
070-466 86 03
larserik.kall@gmail.com

Webb och sociala medier
Facebook
Webbplats
Youtube

Om projektet

Kunskapshöjande information som digitaliseras.

Om finansiering

Beviljat leaderstöd
48 370 kronor

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Köping kommun.

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden