Hållplats Hallsta by

Projektet Hållplats Hallsta by syftar till att skapa en mångsidig samlingsplats i Romfartuna. De ideella insatserna är stora och det gemensamma arbetet för bygden är en av hörnstenarna i den samverkan och sociala gemenskap som projektet vill uppnå.

Om projektet

I gamla tider hade Hallsta By ett skjutstillhåll, en ”hållplats” för resande och deras hästar där de kunde få trygghet, vila och mat, men som också utgjorde en mötesplats för social kontakt, informationsutbyte och glimtar från omvärlden.

I nutid har ortsbor och besökare behov av fungerande kollektivtrafik på landsbygden och vid Hallsta by finns idag en av busshållplatserna längs riksväg 56 genom Romfartuna. Projektet eftersträvar att människor ska stanna till, besöka oss och delta. Få ny kunskap, nya perspektiv och kontakter. Det har i många år saknat samlingslokaler och aktivitetsytor för medlemmar, boende, föreningar och företag i Romfartuna med omnejd. Utvecklingsviljan för orten finns. Det saknas forum och en gemensam plats för information, kunskap, diskussion, debatt och engagemang. Projektet ska tillgodose behovet av en innehållsrik samlingsplats i bygden för året-runt-bruk, det genom att ta tillvara den gamla ladugården.

Styrelsen har beslutat att prioritera ansökan om stöd till Romfartuna hembygdsförening som har syfte att:

-öka attraktionskraft, utveckling och samverkan i bygden.
-stimulera boende och vistelse på landsbygden i allmänhet och i Romfartuna i synnerhet.
-att främja de lokala företagen och kulturutövarna.

Romfartuna hembygdsförening är projektägare men samarbetar med lokala företag och fristående fackmän: Tomta Gård, Aros Handelshus AB,
Harakers Bygg AB, Larsson Bygg & Event, Broberget Bergtäkt AB, Lisas Skinnverkstad, Mias Skafferi, Ringar af Mynt m.fl.

 

Grävning, dragning och anslutning av nytt avlopp

Markering för avlopp. Med fastighetsägarens godkännande att gräva och ansluta avlopp för wc och dusch i den nya hembygdsgården som inrättas i den gamla ladugården. Romfartuna Hembygdsförening har ett 30 årigt arrendeavtal med Gustavianska stiftelsen. Arbetet har innefattat grävning- grävning-dragning-anslutning från äldre och underdimensionerat avlopp i ladugården till den befintliga, bygemensamma anläggningen.

Samlingslokalen görs ändamålsenlig

Skullen i den blivande hembygdsgården görs ändamålsenlig. Ideell tid läggs ner av engagerade i föreningen, boende i socknen och utomsocknes.

Lokal förankring, underifrån perspektiv och engagemang

Ideell tid läggs ner av engagerade i föreningen, andra föreningar, både boende i socknen och utomsocknes. Engagemanget i Hållplats Hallsta by är stor.

En översikt av projekten i Hallsta by

Ideell tid läggs ner av engagerade i föreningen, andra föreningar, både boende i socknen och utomsocknes. Engagemanget  för att skapa Hållplats Hallsta by är stort både inom socknen och utomsocknes. En plats som utvecklas, förenar och skapar förutsättningar tillsammans.

Arbetet med att skapa en samlingslokal fortsätter

Ideell tid läggs ner av engagerade i föreningen, andra föreningar, både boende i socknen och utomsocknes. Engagemanget  för att skapa Hållplats Hallsta by är stort både inom socknen och utomsocknes. Färdigheter i det stora nätverket kommer väl till pass i arbetet med en samlingslokal i den gamla ladugården.

Om projektet

Projektperiod
2023-10-29 – 2025-10-31

Projektägare
Romfartuna hembygdsförening

Projektledare
Elisabet Sannesjö
070-758 74 32
elisabet@sannesjo.com

Webb och sociala medier
Facebook
Webbplats
Youtube

Om projektet

Projektet Hållplats Hallsta by syftar till att skapa en mångsidig samlingsplats i Romfartuna. De ideella insatserna är stora och det gemensamma arbetet för bygden är en av hörnstenarna i den samverkan och sociala gemenskap som projektet vill uppnå.

Om finansiering

Beviljat leaderstöd
1 280 000 kronor

Total finansiering
1 280 000 kronor

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Västerås kommun.

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden